Cserepeslemez vagy trapézlemez?

 

A cseréplemez, avagy cserepeslemez és a trapézlemez azonos vagy hasonló anyagból, de más megmunkálással készül. Mindkettő elsődleges alapanyaga a hozzávetőlegesen 0,5 mm vastagságú acéllemez, amelyet poliészter vagy alu-cink-titán ötvözettel borítanak, és tetszőleges színre festenek.

 

A cserepeslemez és a trapézlemez is közkedvelt a modern épületek esetében

 

Nagy előnyük, hogy nem keltenek alumínium/bádog hatást, akár hagyományos cserépnek is nézhető. Ugyanakkor időtállóbbak, tisztábbak, könnyebbek, biztonságosabbak, gazdaságosabbak, olcsóbbak és környezetbarátabbak, mintha más anyagokat használnánk helyettük.

Például a bádog vagy az agyagból készült cserép, bár régóta velünk vannak, igazából kényszermegoldások – a legtartósabb tetők nem véletlenül készültek rézből. Csak éppen egy háztetőt rézlapokkal befedni régen se volt olcsó mulatság, manapság meg kifejezetten drága hóbort volna.

 

Melyiket válasszuk: a cserepeslemezt vagy a trapézlemezt?

 

Régi házak felújításánál egyre inkább megjelenik az a kérdés, amely az újépítésű ingatlanoknál alapvető: melyiket válasszuk a kétféle megoldás közül. Szerencsére könnyű dolgunk van, hiszen a kétféle anyag felhasználási módjai igen kis mértékben fedik egymást.

Ami közös a cserepeslemezben és a trapézlemezben, hogy mindkettő ugyanolyan mértékben ellenálló, hosszan tartó és a klasszikus cserepek benyomását kelthetik, vagy éppen a házhoz és az építők ízléséhez jobban igazodó színük lehet.

A különbséget elsősorban az adja, hogy mi a fontosabb: az esztétikum vagy a modernitás? Ennél fogva tehát, ha az a kérdés, hogy melyiket válasszuk, akkor szerencsére nincsen nehéz dolgunk, hiszen leginkább a felhasználó ízlése, pénztárcája, illetve az ingatlan célja dönti el, hogy melyik lemeztípust érdemes használni.

Trapézlemez árak

Cserepelemez árak

 

A cserepeslemez akkor jó választás, ha fontos a tető szépsége

 

A cserepeslemezt, mint azt a neve is mutatja, elsősorban hagyományos cseréptetők utánzására használjuk. Egyik kiemelt előnye, hogy tökéletesen alkalmas palatetők felújítására is, mert úgy képes lefedni a régi palatetőnket, hogy közben nincs szükségünk bontásra, ami gyorsabbá és olcsóbbá teszik a munkálatokat.

Kialakításából adódóan remekül utánozza a klasszikus cserepek vizuális hatását, ezért egyre kedveltebb tetőfedő anyagnak számít manapság. A cserepeslemez felrakásának módjait és az ezzel kapcsolatos általános információkat már egy korábbi cikkünkben  is részleteztük, ezért jelen írásunkban inkább a trapézlemez tulajdonságaira térnénk ki.

A trapézlemez modern benyomást kelt és évtizedekig eláll

 

Habár a magasbordás trapézlemez is alkalmas kislejtésű tetők fedésére, csakúgy, mint a cserepeslemez, de ezt az anyagot inkább másodlagos teherhordó szerkezeti elemként szokták felhasználni, hiszen folyamatos alátámasztó felületet képeznek.

Mindemellett közbenső födémekben végleges teherhordó elemként vagy zsaluzatként is használható. Azonban egyre gyakrabban előfordil, hogy külső burkolati elemként vagy kerítések építésénél kerül felhasználásra.

Ennél fogva tehát, ha az a kérdés, hogy melyiket válasszuk, akkor szerencsére nincsen nehéz dolgunk a kérdés megválaszolásában, hiszen teljes mértékben az ingatlan célja dönti el, hogy melyik anyagot fogjuk használni.

 

Trapézlemezt a modern, cserepeslemezt a klasszikus épületekre

 

Modern stílusú épületeknél például a trapézlemez a jobb választás, hiszen formája, színezése, kialakítása szinte kéri, hogy a posztmodern stílusú épületek tetejét fedje.

A régi épületek felújítását követően, vagy archaizáló, esetleg mediterrán stílusú új épületeknél viszont a cserepeslemez lesz az ideális választás, mert a klasszikus, jól megszokott, és kulturálisan beágyazódott tetőcserepeket imitálja.Kínálatunkban több féle stílusú mediterrán cserepeslemez is megtalálható.

Mint látható, mindkét anyag statikailag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de különböző adalékanyagoknak köszönhetően még tovább javítható az ellenálló képességük, és a festésnek hála gyakorlatilag olyan hatást tudunk vele elérni, amilyet csak szeretnénk.

Ráadásul a színezés terén egészen széles skálán mozognak az árnyalatok, amik közül mindenki kiválaszthatja, ami leginkább tetszik neki. Klasszikus fémszín vagy cserépszín? Zöldesebb, barnásabb vagy vörösebb árnyalat? A választás lehetősége nyitva áll mindenki számára!

Habár tény, hogy hupilila vagy telefontársaságmagenta árnyalat nem áll rendelkezésre, ezért azonban környezetünk hálás lesz valószínűleg.

Ebből tökéletesen látszik, hogy a fémlemezekben milyen lehetőségek vannak építészeti szempontból, amiket érdemes kihasználni. Szerencsére ma már sokkal könyezetbarátabb és gazdaságosabb anyagok között válogathatunk, mint eddig!