Gyakori kérdések és válaszok a cserepeslemez használata esetén

A cserepeslemez a trapézlemez mellett az egyik legmodernebb tetőfedési módnak számít, mely rohamosan terjed Magyarországon is. Összeszedtünk néhány gyakori kérdést a témában, hogy a cserepeslemez tető iránt érdeklődők választ kapjanak a kérdéseikre.

Mi az a cserepeslemez?

A cserepeslemez olyan tetőfedő anyag, ahol a fémlemezt a tetőcserép mintájára hengereljük, préseljük. Ez sokkal könnyebb és egyben tartósabb fedési megoldást is jelent. A megtakarított tömeg akár 90%-ot is jelenthet a klasszikus kerámia vagy betoncseréphez viszonyítva. Mivel gyártását gépek végzik, így szinte bármilyen méretre, mm pontossággal legyártható, akár a ft költséget előre megadva. Az árak tekintetében is felveszi a kesztyűt a többi tetőfedési megoldással.

Miből készül a cserepeslemez?

A cserepeslemez horganyzott acélból készül, mely nem szív magába vizet, így télen nem is tud szétfagyni. Külső felületén egy poliészter festékréteggel is bevonják, hogy a napnak és az UV-sugaraknak ellenálljon és igazán szép legyen.

Milyen színben kapható?

A cserepeslemezek a színskála számos színében rendelhetők.

Festékbevonatuk lehet:
matt vagy
fényes kivitelű
sima vagy
dorozmás
Színek:
ezüst
fekete
téglavörös
mogyoróbarna
rézvörös
antracitszürke
barna
antracitmetál
csontfehér
világosszürke
sötétzöld
középkék


Milyen épületre szerelhető fel cserepeslemez tető?

A cserepeslemez igazán univerzális felhasználású, hiszen egyaránt megfelel a lakóépületek, de az ipari épületek számára is. A lakossági felhasználás mellett egyre többször tűnik fel áruházaknál, egészségügyi intézeteknél, irodáknál vagy azbesztpalával fedett régi tetőknél.

Mekkora hajlásszögtől alkalmazható?

A cserepeslemez ebben is sokkal jobban teljesít a klasszikus tetőcserepeknél, hiszen már akár a tető 14 fokos hajlásszögétől felhelyezhető. Ezzel korábban soha nem látott rugalmasságot ad az építtetők vagy felújíttatók kezébe.

Milyen a felülete?

A cserepeslemez felülete sima, esztétikus. Nem tapad meg rajta a moha vagy más szennyeződés, mivel ezeket az eső könnyen lemossa. Gyártása flexibilis, így Ön olyan cserépméretet rendel, amelyet jónak lát, nem kötik a hagyományos méretek.


Hogyan kell felrakni a hagyományos cserepekhez képest?

A cserepeslemez könnyebb súlyából adódóan sokkal könnyebben felrakható, mint a hagyományos kerámia vagy betoncserepek. Tömege mindössze 4,5 kg/m2, ami kb. tizede a klasszikus cserepek tömegének.

Lécezés

Az első lécet a szarufa végére kell rögzíteni, majd a következőt ettől 27 centiméterre, a többi lécet pedig 40 centiméterenként.

Szükséges anyagmennyiség kiszámítása

A cserepeslemez felhelyezéséhez szükséges anyagok kiszámításában is tudunk segíteni. Ehhez kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kiszámoljuk Önnek a lemez, a lécek és minden más felhasználandó anyag mennyiségét.


Mire figyeljen szállításkor és tároláskor?

A cserepeslemez nagyon ellenálló, de a többi építőanyaghoz hasonlóan a szállítás közben megsérülhet. Felülete megkarcolódhat, anyaga elhajolhat, eltörhet, ami nagyban befolyásolja későbbi tartósságát.

A cserepeslemez szállításának módja

Ha lehet, az elemek mozgatása mindig kézi erővel történjen, nehogy a gépi erő kárt tegyen benne. A rögzítéskor spanifer használata ajánlott, ez nem sérti fel a cserepeslemez anyagát.

Láncok és kötelek

Az erős kötelek vagy láncok károsíthatják a cserepeslemez felületét, így ezek használatát érdemes elkerülni.

Tárolás

A lemezek felszerelés előtti tárolásakor gondoskodni kell róla, hogy a talaj nedvessége ne érje, ne legyen kitéve nagy hőingadozásnak és nagy mennyiségű esőnek. Ezek a természeti elemek ugyanis teljesen másképp hatnak a nem felszerelt lemezekre, mint amikor már az elemek a rögzítésre kerültek a tetőn. A cserepeslemezt érdemes döntve, szellős helyen tárolni, így a rajta kicsapódó pára is le tud folyni a felületéről.


Hagyományos tetők felújítása cserepeslemez segítségével

Előbb-utóbb mindegyik tető felújításra szorul, a cserepeslemez viszont az ilyen feladatokra is ideális megoldást jelent. A használatával gyorsan és jelentős költséget megtakarítva újítható fel a ház tetőzete.

Le kell szedni a régi réteget?

Amennyiben lehetséges, a cserepeslemez akár a régi rétegre is felhelyezhető, hiszen alig van tömege. Ha a tető szerkezete elbírta a korábbi megoldást, akkor az új cserepek felhelyezése nem jelent majd jelentős megterhelést.

Milyen méretű tető újítható fel ezzel a megoldással

Mivel a cserepeslemez egyedi méretben is gyártható, így a legtöbb tető felújítására található ideális megoldás. Az új réteg kiváló anyagának köszönhetően akár 30-40 évig is bírja az időjárás viszontagságait.
Impresszum Adatvédelmi nyilatkozat Sütikezelés