A cserepeslemez előnyei és hátrányai

A cserepeslemez, más néven lemezcserép, napjainkban az egyik legnépszerűbb tetőfedő anyag. A modern tetőfedés egyik húzóterméke, amellyel kitűnően helyettesíthető a hagyományos cserép.

Na de kinek érdemes és kinek nem tanácsos ezzel az anyaggal burkolni a tetőt?

Ebben a cikkben azoknak próbálunk tanácsot adni, akik ugyan gondolkodnak a lemezcserépre való áttérésre, de nem biztosan benne, hogy a megfelelő döntést hoznák meg ezzel a lépéssel.

Melyek azok a hátrányok, amelyekkel számolhatnak, illetve megmutatjuk a cserepeslemez használatának előnyeit is. Pár tévhitet is kiigazítunk, amelyek visszatarthatnak a lemezek használatától a tetőfedésben.

Tetők felújítása vagy építése során az ár mellett általában az időtállóság a fő szempont, mégis érdemes tovább gondolni egy kicsit a lehetőségeket, amelyekkel az évtizedek során számolni kell, hiszen tetőt nem cserélget pár évente senki. (Jó esetben.)

Tehát lássuk a tényeket és tévhiteket…

tető-2

A cserepeslemezek hátrányai

Hangos

A cserepeslemez tetők legnagyobb hátrányaként említik, hogy eső esetén zajos, kopog. Ez így is van. Kivéve akkor, ha megfelelő szigeteléssel látjuk el, amelyet valljuk be egyéb szempontok miatt sem érdemes mellőzni (lásd lentebb). Szigeteléssel a tető zajhatása jelentősen csökkenthető.

Szerelés során a lemezek alá érdemes, sőt szükséges páraáteresztő fóliát rögzíteni, ami nem csak a párát vezeti el, hanem a hang- és a hőszigetelés szempontjából is szükség van rá.

Ebben az esetben az eső hangja csak minimálisan hallható az épületen belül. Körülbelül annyira, mint a régi típusú cserepek esetében.

Gyorsan melegszik

További hátrányai között említik, hogy a cserepeslemez képes túlzottan felmelegedni, miáltal a belső terekben elviselhetetlen hőséget okoz.

Nos, valóban felmelegszik, de mivel nem betonból és agyagból készült, ahogy a nap lemegy, le is hűl pár percen belül, míg a beton vagy kerámia cserép még órákig sugározza a meleget, tehát a lakás vagy egyéb épületek túlmelegedésétől felesleges tartani.

Ebben az esetben is nagyon fontos szerepe van a megfelelő szigetelésnek. A megoldás a megfelelő rétegrend kialakítása, amely esetében nem következik be túlmelegedés.

Vezeti az áramot

Sokan feltételezik, hogy az acél cserepeslemez vezeti az áramot, ezért a tetőbe vihar esetén belecsaphat a villám, emiatt ez a típusú tető veszélyes és óvakodni kell tőle, mint az ördögtől.

Nos, a lemeztető használata megfelel az építésügyi előírásoknak, még villámhárítót sem kellene felszerelni családi házak esetén a hivatalos álláspont alapján. Mégis mi azt tanácsoljuk – még hagyományos tetőzet esetén is -, hogy érdemes használni és a biztosra menni, hogy ne kelljen állandóan attól rettegni, hogy egy villámcsapás által ég porrá egy épület.

Új építésű házak esetén, a tervrajzokon a tervező minden esetben feltünteti, amennyiben szüksége van az épületnek speciális villámvédelemre. Ha ezeket az előírásokat betartjuk, nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket.

Mivel cikkünk címe a cserepeslemez előnyei és hátrányai, essen szó a cserepeslemez használatának előnyeiről is, hiszen csak akkor tudunk megfelelő döntést hozni, ha tisztán látunk minden érvet.

lemezcserép hő

A cserepeslemez előnyei

 

Ellenáll az időjárásnak

Mint ahogy már a bevezetőben is említettük, a tetőzetek típusának kiválasztásakor a leggyakoribb szempont az időtállóság.

Nos, gratulálunk a lemeztető jelöltjeinek, mivel ez az egyik erősségük. A cserepeslemez rendkívül hosszú időtartamú tetőfedő anyag.

Strapabíró

Sőt rendkívül strapabíró. Ellenáll az időjárás viszontagságainak, még extrém esetekben is. Eshet monszun típusú eső, nem jut át rajta a víz, fújhat szél, süthet a nap, a cserepeslemez tető kiváló választás minden eshetőségre. Amire figyelni kell, az a szakértő illesztés, illetve a megfelelő szigetelés.

A hófogó a cseréptetőhöz hasonlóan itt is jó szolgálatot tesz, ha nem szeretnéd, hogy folyamatosan hulljon a nyakadba az égi áldás.

A cserepeslemez tetőfedés a hegyvidékeken nagyon elterjedt, mert a jég sem fog ki rajta. A régi típusú cserép a legtöbb esetben szív magába valamennyi nedvességet az esővízből vagy olvadékból, ami komoly fagykárokat okozhat a cserép rétegeiben.

A cserepeslemez anyaga fém-acél, ami masszív, vízhatlan és nem porózus, de a többi tetőfedéshez használt anyagok súlyához képest mégis könnyű.  Felülete sima, ezért nem tapad meg rajta a moha, és előnye, hogy a szennyeződés sem tud rajta megmaradni.

Tűzálló

A cserepeslemez anyagából kifolyólag nem gyúlékony, hiszen fém, így a lemezek megvédik a tetőzetet a tűzkártól.

UV álló

A cserepeslemez horganyzott acél, nem reped, nem válik porózussá, nem ázik át és nem megy olyan hamar tönkre, – szintén a fém alapanyagnak köszönhetően, mint a cserép vagy a palatető.

Nincs kitéve a káros UV sugarak hatásainak sem. Bevonata i UV álló anyagokból készülnek, színtől függően a napsugarak jelentős részét visszaverik, így emiatt nem érdemes aggódni. Sőt, ha a szigetelés megfelelő, egy cserepeslemez tető jelentősen hozzájárul az épület energiahatékonyságához és pénztárcabarát megoldásnak is mondhatjuk. 

Környezetbarát

Az is egy fontos szempont lehet a tető anyagának kiválasztása során, hogy a lemezek újrahasznosíthatók, ennek köszönhetően kevésbé szennyezik a környezetet, más, hasonló termékekhez képest, mivel a fém, mint anyag, akár többször is beolvasztható. Túl értékes ahhoz, hogy a használt lemezek a szemétbe kerüljenek. Nagyon fontos tudni, hogy újraolvasztás esetén nem romlik a fém minősége.

 

időtlen

Időtálló

Csakúgy, mint a tetőlemez vagy trapézlemez típusok választásakor, a legfőbb választási szempont a tetőre szerelhető lemezek esetében is az időtállóság. Csakúgy, mint új épületeken, de régi szerkezetű ingatlanok felújítása során is kiválóan megállja a helyét. Átlagosan, bevonattól függően 10-15 év színgarancia és további 30 év átrozsdásodási garanciával kaphatók a termékek.

Gyorsan felszerelhető

A cserepeslemez megjelenésében ugyan a régi, hagyományos cserép tetőre emlékeztet és számtalan változatban kapható, mégis van némi különbség van közöttük, ilyen például a telepítés folyamata is.

A cserepes lemez, a fém alapú tetőfedő anyagok közé tartozik, horganyzott acéllemezből készül, nem kerámia, beton vagy cserép, mint a hagyományos tetőfedő anyagok.

A tetőcserép darabokban, egyenként, a cserepeslemezek pedig méretre vágott táblákban rendelhetők, így felhelyezésük metódusa is különbözik.

Magyarul, két négyzetméter lemeztábla felhelyezése gyorsabb, mint mondjuk ugyanannyi felületre kerülendő cserépé.

napelem

Napelem cserepeslemezre

Ez a tény, – a mostanában kirobbant napelem dömpingben -, nem elhanyagolható tényező, hogy egyszerűen és könnyen szerelhetőek fel rá a napelem rendszerek. A napelem modulok a cserepeslemezre könnyen és egyszerűen felszerelhetők. Kiegészítőket akár webshopunkban is találsz.

Könnyű

Könnyű súlya miatt, a szállítása is egyszerűbb, ráadásul a tetőszerkezetnek sem jelent akkora terhelést, mint a cserép.

Szép. És sokáig szép is marad

Végül, de nem utolsó sorban, fontos szempont az is, hogy egy cserepeslemezzel fedett épület esztétikai megjelenése, eladás esetén is jó fényt vet az ingatlanra, hiszen a cserepeslemezt dekoratív megjelenése miatt sokan kedvelik.  A cserepeslemezzel történő tetőfedés is részt vehet egy épület értékállóságának biztosításában.

A cserép is pompázhat többféle színben, de a cserepeslemez színskálák igazán széles spektrumon elérhetők. Mindkét típus elérhető fényes és matt kivitelben, de mondjuk dekor mintás cserép nemigazán kapható a piacon.

A cserepeslemez, csakúgy, mint a trapézlemez, a gondozásmentes becenevet kapta a felhasználóktól. Lényegesen kevesebb karbantartást igényel, mint más tetőfedő anyagból készült felületek és sokkal tovább marad szép és esztétikus.

Napjainkra a cserepeslemezzel készült tető a modern épületek elengedhetetlen tartozéka lett, mivel különleges színvariációi és letisztult kinézete egyedivé varázsolja a ingatlanok kinézetét.

 

Előnyök és hátrányok összegzés:

Funkcióját tekintve mindkét tetőfedési módszer megfelel a tető burkolása céljából. Ahol talán a cserepeslemez javára billen a mérleg:

  • tovább marad szép
  • könnyebben felhelyezhető
  • modernebb kinézetet biztosít (természetesen, ha valaki a rusztikus stílust részesíti előnyben, akkor cserép…)
  • könnyű (a tetőszerkezet szempontjából fontos)
  • környezetkímélőbb megoldás

Ha úgy gondolod, meggyőztünk és belevágnál a cserepeslemezzel történő építkezésbe, keress bennünket bizalommal bármelyik elérhetőségünkön és segítünk a választásban, sőt a szükséges kiegészítők kalkulációjában is!