Trapézlemez, minden, amit tudni akartál, de nem merted megkérdezni.

 A trapézlemezzel kapcsolatban ezeket a kérdéseket naponta kapjuk mind üzletünkben, mind online az érdeklődő ügyfeleinktől. Ezért úgy gondoltuk, összeszedjük azokat egy csokorban, hogy egy cikken belül adjunk választ a rendszeresen felmerülő kérdésekre.

Kezdjük is az egyik leggyakrabban feltett kérdéssel:

 

Milyen anyagból készül a trapézlemez és mekkora a szilárdsági fokozata?

A trapézlemezek leggyakrabban acélból készülnek. Az acél szilárdsági fokozata a S235, a S 275 és a S 355 jelű EN szabványok alapján mérhető. 

Az acél szilárdsági fokozata a trapézlemez alakjának, szerkezetének és a terhelési körülményeknek megfelelően alakul.

Más anyagok, mint például az alumínium, a réz és a rozsdamentes acél is használhatók trapézlemezek készítésére, de ezek ritkábban fordulnak elő. Az alumínium trapézlemezek például alacsony súlyúak, korrózióállóak és ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, de általában drágábbak és gyengébben szerepelnek az acél trapézlemezeknél. 

Ebben a cikkben a jelenleg az építőiparban Magyarországon használatos és elterjedt típusokkal foglalkozunk. 

Melyek a legelterjedtebb trapézlemez méretek és felhasználási területeik?

A trapézlemez méretei változóak, és az igényeknek megfelelően választhatók ki. Az alábbiak a legelterjedtebb trapézlemez méretek:

 1. Hasznos szélesség (bordamagasságtól függően) : 800-1150 mm 
 2. Hosszúság: akár 120000 mm  is lehet
 3. Legelterjedtebb vastagság: 0,5-2 mm

A trapézlemezeket széles körben használják építőipari és gépészeti célokra. Alkalmazzák tetőre, padlók, falak, acélszerkezetek, mezőgazdasági és ipari raktárak és csarnokok kialakításához, valamint gépkocsik, járművek és ipari berendezések burkolásához is. 

A trapézlemez vastagsága és szilárdsági fokozata a felhasználás területe alapján választható ki, és a terhelési körülményeknek megfelelően méretezhető a legoptimálisabb megoldást nyújtva.

Mi, mint trapézlemez gyártó vállalkozás, a lemezeket igény szerint megfelelő méretre vágjuk, az egyedi igényeknek megfelelően.

Méretek és felhasználási területük:

Főbb trapézlemez méretek Felhasználási területek
8 mm Kerítés készítéséhez, oldalfalra, mennyezetek, homlokzatok burkolásához
18 mm – 20 mm Melléképületek, konténerek, garázsok, mezőgazdasági épületek, családi házak
45 mm – 50 mm Nagyobb terhelésű tetőszerkezetek, ipari létesítmények, gyárak, középületek, sportpályák, mezőgazdasági épületek, csarnokok
90 mm Ezt a típusú trapézlemezt nagyobb terhelésű tetőszerkezetek, ipari létesítmények, gyárak egyaránt használják
135 mm Nagyobb terhelésű tetőszerkezetek: teherhordó elemként használva
150 mm Nagyobb terhelésű tetőszerkezetek: teherhordó elemként használva
KTP20 trapézlemez
KTP45 trapézlemez

Milyen formájú trapézlemezek vannak?

A lemezek többféle formában kaphatók:

 1. Sima trapézlemez profil: A sima trapézlemez egy egyszerű, sima felületű acéllemez, amelynek a felső és az alsó része trapéz alakú.
 2. “ECO” trapézlemez: A sima trapézlemezhez képest kevesebb bordával ellátott trapézlemez ahol nem a tartás hanem a hasznos szélesség az elsődleges szempont.

Milyen trapézlemez bevonatok vannak?

Festett:

A festett trapézlemez egy acél vagy alumínium lemez, amelyet egy fényes vagy matt felületet biztosító festékréteggel borítanak. Az acél trapézlemez horganyzása pedig egy réteg bevonatot jelent, amely a lemez védelmét szolgálja a korrózió ellen. A festett trapézlemez esztétikusabb és felületi széles színválasztékban elérhető.

A trapézlemezek festéséhez általában poliészter, akril vagy PVDF (polifluorvinil etilén) festékeket használnak. Az utóbbi a legállóbb a külső hatásokkal szemben, így nagyon gyakran használják az épületek homlokzatán lévő trapézlemezek festéséhez. 

Az akrilfestékek könnyen felhordhatók, míg a poliészterfestékek közepesen állók a külső hatásokkal szemben, de kiválóan moshatók. A végleges festékválasztás a lemez anyagától, a kívánt színválasztéktól és a használat helyétől függ.

Horganyzott:

A horganyzott trapézlemezek bevonatához általában elektrolitikusan vagy folyékony bevonattal kerülnek bevonásra. Az elektrolitikus bevonat alapanyaga a zink, amelyet a lemezre fóliával vagy elektrolízissel juttatnak. 

A folyékony bevonat esetében pedig zink vagy zink-alumínium ötvözetű folyékony bevonatot alkalmaznak. A bevonat vastagsága általában változó, de a legtöbb esetben 10-30 mikrométer között van. A bevonat célja a trapézlemez védelme a korrózióval szemben és a hosszabb élettartam biztosítása.

Milyen színek és minták közül lehet választani a trapézlemez színét tekintve?

A lemezek végtelen variációban festhetők, de a legelterjedtebb trapézlemez színek a következők: 

 • Matt: antracit szürke, téglavörös, barna, fekete
 • Fényes: fehér, zöld, kék, ezüst, antracitmetál, antracitszürke, barna, téglavörös, 
 • Dekor: famintás kivitelek: aranytölgy, sötétdió, antracit tölgy, matt dió, világostölgy

A színeket az egységes kinézet miatt RAL jelzésekkel látják el.

KTP8 T8 famintás trapézlemez
KTP45 téglavörös trapézlemez
Kék ral5010 trapézlemez Kéribádog

Milyen mértékű a trapézlemez ellenállása az időjárási hatásokkal szemben?

A trapézlemez ellenállása az időjárási hatásokkal szemben függ a használt anyagtól és a bevonat típusától. Az alábbiakban a néhány leggyakoribb trapézlemez anyag ellenállásának áttekintése:

 1. Horganyzott acél trapézlemez: Horganyzott acél trapézlemez jó ellenállást mutat az időjárási hatásokkal szemben, beleértve a napsugárzást, esőt, hót és párát. Z275 g/nm horganyvastagság esetén minden szabály betartva több mint 20 évig jelent megoldást rozsdásodás nélkül.
 2. Festett, különböző RAL színű horganyzott acél trapézlemez: Ez esetben a horganyzott alapanyagra pluszban egy festés kerül a gyárban, ami plusz 10-15 vagy egyes bevonatok esetén 30 év élettartamot szavatol a horganyzás élettartamán felül.

Mitől függ a trapézlemezek ára?

A trapézlemezek ára több tényezőtől is függ. Ilyenek például:

 1. Minőség: Az ár a minőségtől függően változik, minél magasabb a minőség, annál magasabb az ár.
 2. Bordamagasság : A bordamagasság is befolyásolja az árakat, magasabb profilú trapézlemezek ára magasabb, mivel négyzetméterenként több anyag szükséges a gyártásához.
 3. Anyag: Az alapanyag vastagsága, horganyzása, bevonata (festés) és a bevonat vastagsága is befolyásoló tényező
 4. Gyártó: A gyártó árakban is különbözhet, a népszerűbb márkák árak magasabbak lehetnek.

Reméljük sikerült minden felmerülő kérdést megválaszolni. Ha maradt még benned kíváncsiság és szeretnél választ kapni, írj nekünk és megválaszoljuk személyesen, valamint bővítjük listánkat. 

Gondmentes építkezést, felújítást kívánunk!