Az ereszcsatorna legalább annyira fontos egy épületen, mint a tető: a hiányát nagyon hamar észreveszi mindenki, ahogy az első esőzésnél a tetőről lefolyó víz akár az egész házfalat eláztatja.

Ereszcsatornákat közel ezer éve használ az emberiség, ám hosszú ideig nagyjából a bádog volt az egyetlen tökéletes hasznos fém alapanyag, amiből választani lehetett, ha valaki építkezett vagy felújította a házát.

Ma már azonban az ereszcsatornákat többféle anyagból is készíthetik különféle formájúra, és a színválaszték egész széles skálája áll rendelkezésre az építkezők és felújítók számára akár a megvásárolható termékek között, ami alapján mindenki megtalálhatja személyre szabottan, ízlésének és az épület számára is a megfelelő választást, amely hosszú távú védelmet biztosít.

Miért kell ereszcsatorna a házra?

A megfelelő ereszcsatorna biztosítja az esővíz hatékony, közvetlen a csatorna nyílásához vagy vízgyűjtőhöz történő elvezetését a tetőről a lefolyócső által. Az ereszcsatorna tehát elengedhetetlenül fontos a háztetők tartósságának megőrzéséhez, mert a vízelvezetéssel védi az ingatlant az esővíz okozta károktól.

A jól megválasztott ereszcsatorna rendszer a formája és színe segítségével az ingatlan védelmén túl még díszítő funkcióval is bír.

Az ereszcsatorna rendszerek négy fő típusa

Jelenleg a piacon forma szerint négyféle kialakítású ereszcsatorna kapható, amelyek között nem csak esztétikai különbségek akadnak.

1. Félkör szelvényű ereszcsatorna
A félkör szelvényű ereszcsatornák kimagasló minőségű márkái, a Rheinzink / Prefa / Lindab nálunk is megvásárolható, vagy válasszon saját gyártású ereszcsatorna-rendszereinkből. Az ereszcsatorna és csapadékvíz-elvezetési rendszerekre egyaránt jellemző az egyedi kivitelezési megoldások alkalmazása és az, hogy többféle színben is elérhetők.

A félkör szelvényű ereszcsatorna rendszerek alkotóelemei közé tartoznak maguk a csatornák, a hozzájuk kapcsolódó egyedi méretekben és színekben kapható lefolyócsövek és alkatrészek is.

2. Négyszög szelvényű ereszcsatorna
Négyszög szelvényű ereszcsatornák is megtalálhatóak kínálatunkban. A Rheinzink / Prefa / Lindab vagy saját gyártású négyszög szelvényű csapadékvíz-elvezetési rendszerek több, mint 100 féle termékből állíthatóak össze, hogy mindenkor teljesülhessenek a megrendelő igényei.

 • A Rheinzink lemezek felületét patina védi, ami tartós, évtizedeken át biztosított gondozásmentességet garantál.
 • A Prefa alumínium rendszerű csatornák korrózió mentesen szolgálnak ki minket,
 • míg a saját gyártású ereszcsatornáink az egyediség és különleges bevonatainak köszönhetően nem csak védik, de díszítik is házunkat.

Teraszcsatorna


A méretpontos előkészítést követően teraszcsatornáink többféle felhasználási lehetőséget kínálnak, amely kívánalmak és információk alapján ajánlatunkat minél pontosabban össze tudjuk állítani:
 • teraszok,
 • autóbeállók,
 • kerti építmények,
 • előtetők ereszcsatornái lehetnek.

Belső helyzetű ereszcsatorna rendszer

A belső helyzetű csatornáknál még több szempontot szükséges figyelembe venni tervezéskor, mint a külső ereszcsatornáknál. Jellemzően négyszög-szelvény formára készítik, és fokozott gondossággal kell tervezni és méretezni azokat a belső elhelyezkedés miatt.

Milyen színben kapható?

Egy ereszcsatorna rendszer is lehet modern és változatos színű.
Az ereszcsatornák éppen úgy változatos színűek lehetnek manapság, mint más lemeztermékek, köszönhetően a felületkezelési technológiának és már pár száz ft/db áron megvásárolhatóak. br>
A plusz bevonatréteg ráadásul még a tartósságát is növeli a színes csatornáknak, mert egyel több réteg védi az időjárás viszontagságaival szemben.


Modern színek és modern anyagok

A technológia fejlődésének hála a bádog mellett két új anyagtípus jelent meg az ereszcsatornák terén is: az SSAB által kifejlesztett GreenCoat és az alumínium.

SSAB alapanyagból készült csatornarendszerek

A GreenCoat® az SSAB vállalat védjegye. Az SSAB innovatív, környezettudatos és színes acélmegoldásokat kínál az építőipari alkalmazásokhoz, - mint például az ereszcsatorna rendszer, - amiket arra fejlesztettek ki, hogy minden időben kiváló színtartást és tartós kivitelt biztosítsanak az épületek érdekében 2021-ben is. Minden termék alapja prémium minőségű skandináv acél, amelyet világszerte a piacon elérhető egyik legjobb acélnak tartanak.

A legtöbb GreenCoat termékek fedőrétege egy bio-alapú technológiával (BT) előállított bevonat, ahol a hagyományos fosszilis alkotórész jelentős részét egy bio-alapú komponens váltja fel.

A GreenCoat® előnyei közé tartozik a hőingadozás kiváló tűrőképessége és a rendkívül jó karcállóság, illetve törésállóság is, amely egy külső lefolyócső esetében nagyon fontos tétel, a hosszú élettartam érdekében.

Alumínium ereszcsatorna rendszerek

Az alumínium évtizedek óta velünk lévő, kiválóan alakítható, tartós, minimálisan korrodálódó anyag, és ráadásul környezetbarát is, mert az alumínium 100% -ban újrahasznosítható. Az újrahasznosítási folyamat az elsődleges alumínium előállításához szükséges energia mindössze 5%-át igényli, anélkül, hogy az elsődleges termék bármely tulajdonsága elveszne. Érthető tehát, hogy miért jó választás csatorna rendszerek, lefolyócső esetében, amint azt a Novelis alumínium rendszerei esetében meg is tapasztalhatjuk.

A Novelis előfestett alumínium szintén környezetbarát, az összes festéket és kenőanyagot zárt anyagciklusban dolgozzák fel. A festékben lévő pigmentek nem veszélyesek, tehát az alumínium csapadékelvezető-rendszerből kifolyó víz környezetbarát, nem károsítja a talajt és annak élővilágát. Legfőbb előnyei közé tartozik, hogy kevés karbantartást igényel és nincs átrozsdásodás.

Mire figyeljünk ereszcsatorna választáskor

Ha az ereszcsatorna cserére szorul, mert az idő vasfoga nyomot hagyott rajta, akkor saját biztonságunk és kényelmünk érdekében ne halogassuk a munkát.

 • az ajánlatkéréskor fordítsunk különös figyelmet a ft/db árakra, és vegyük figyelembe, hogy az ajánlatban nettó vagy bruttó árak szerepelnek-e
 • számtalan megoldás áll rendelkezésünkre, de vegyük figyelembe hogy a kiválasztott ereszcsatorna mennyire illik otthonunk stílusához (például egy klasszikusabb ház sokkal szebben mutat horganyzott acél ereszcsatornával)
 • pontosan számoljuk ki a szükséges mennyiséget, és ne feledkezzünk meg a véglemez megrendeléséről sem
 • bízzuk a munkát szakemberre, mert bár a modern technológiáknak köszönhetően az ereszcsatorna egyszerűen szerelhető, a munka tartogathat számunkra meglepetést.
Lépjen velünk kapcsolatba!
Impresszum Adatvédelmi nyilatkozat Sütikezelés
KATTINTS ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT!