A különféle ereszcsatorna rendszerek fő feladata a nedvesség elvezetése a tetőről, így a tető és az épület nem károsodik még a legcsapadékosabb időjárás során sem. A csatorna egyben esztétikai célokat is ellát, így a megfelelő rendszer kiválasztása hosszú távon is befolyásolja a ház megjelenését.

Az ereszcsatorna elemei

Az ereszcsatorna rendszer több különféle elemből áll, amelyek együtt alkotnak egy tökéletes megoldást a csapadék elvezetésére. Ezek között megtalálhatók a következők:
csatornatartó, véglemez
betorkoló csonk
csatorna tartóelem
külső szeglet
könyök
Y-bekötő
lefolyócső-összekötő
lefolyócső
lábazati elem
beütős szárral vagy menettel rendelkező lefolyóbilincs
kifolyókönyök
lefolyócső-bővítő

Opcionálisan további elemek is megrendelhetők, mint például:
lombkosár
levélrács
vízlopó
zárható fedéllel ellátott vízfogó
eresz fűtőszál

Az ereszcsatorna megjelenése

Mivel az ereszcsatorna az épület jól látható helyén kerül felszerelésre, ezért a megjelenése épp olyan fontos, mint a megfelelő működése. A csatorna készülhet többféle alapanyagból:
színes alumíniumból
színes horganyzott, natúr és patinás horganylemezekből
vagy például rézből is.

Az ereszcsatorna rendszer színei

Az ereszcsatorna rendszer színei ma már számtalan variációban elérhetők, nem csak a klasszikus fém színű elemek kerülhetnek fel az épületre. A megrendelők a következő színek közül választhatnak:
fényes vagy matt bevonat
ezüst, grafitszürke, antracit, téglavörös, mogyoróbarna, rézvörös, antracitszürke, fekete, barna, antracitmetál, csontfehér, világosszürke, sötétzöld, középkék

A korszerű technológiának köszönhetően a rendszer összes eleme egyedi színt kaphat. A kiválasztott változat illeszkedhet a tetőt alkotó trapézlemez, cserepeslemez, zsindely, cserép vagy más típus színéhez.

Ereszcsatorna műszaki adatai

A csatorna elemek hossza változó, rendelhetők 2, 3, 4, 5 vagy 6 méteres darabokban is. Ezek előnye, hogy rugalmasan felhasználhatók a szükséges hosszúságnak megfelelően. A kiegészítőként funkcionáló lefolyócső is többféle hosszúsággal készül, 2, 3 vagy 4 méteres elemekként érhetők el. A vastagságuk jellemzően 0,5 és 0,7 mm körüli.

Ereszcsatorna rendszerek felhasználási területei

Az ereszcsatorna rendszerek minden típusú épületen felhasználhatók, hiszen a vízelvezetésre mindenhol szükség van. Ennek megfelelően ideálisak a családi házaknál, nyaralóknál, kereskedelmi célú építményeknél, társasházaknál, középületeknél, ipari létesítményeknél, de gyakorlatilag bármilyen rendeltetésű ingatlannál is.

Az ereszcsatorna megfelelő felszereléséhez szakember szükséges, aki ismeri az egyes elemek pontos rendeltetését, ezáltal úgy tudja összeállítani az adott rendszer működését, hogy az megfelelően működjön. Ezzel elkerülhető, hogy évek múlva derüljön ki egy esetleges szivárgás, vagy hogy egy nem megfelelően megtervezett vízelvezetés miatt az épület folyamatosan beázott, hiszen az okozott károsodások javítása sokkal többe kerülhet, mint a telepítésen megspórolt összeg.

Az ereszcsatorna rendszer felállításakor fontos a minőségi alapanyagok használata, melyek előnye, hogy valóban ellenállnak az időjárás viszontagságainak és nem fognak pár év után már látható módon rozsdásodni. Ha az elemek vastagsága nem éri el a megfelelő szabvány értéket vagy a felvitt védőréteg nem megfelelő, akkor a korrózió szinte megjósolható módon fog bekövetkezni.

Az alapanyag minősége azért is fontos, mert a korrodált elemeket cserélni kell, ami nem csak az ereszcsatorna újbóli megvásárlásának költségét jelenti, hanem a cserét elvégző szakember munkadíját is fizetni kell.

Ereszcsatorna új házakra és régi épületekre is telepíthető

Az ereszcsatorna rendszerek elemes felépítésének egyik fő előnye, hogy a csatorna bármikor kiépíthető az adott területen. Nem számít, hogy vadiúj épületről van szó, vagy felújításról, csatornára mindenképp szükség van. A műszaki adatok tisztázása után rövid idővel már meg is valósulhat a kivitelezés.

Szintén nem számít, hogy a tetőfedést trapézlemez, hagyományos cserép vagy zsindely segítségével oldották meg, az ereszcsatorna mindegyik tetőtípus mellé illeszkedik. A megfelelő mm vastagságú fémből készült rendszer megbízhatóan végzi a dolgát, és évtizedekre képes megbízhatóan végezni a vízelvezetés feladatát.
Impresszum