A modern burkolatok egyik leglátványosabb megoldása a fém homlokzatburkolatok és falburkolatok, melyek egyedi kinézetükkel már messziről felismerhetők. Az alumínium, acéllemez, rozsdamentes acél, speciális ötvözetű acél vagy rézlemez alapú burkolati elemek szinte végtelen számú felhasználási lehetőséget nyújtanak, ellenállnak a korróziónak és jól bírják az időjárás viszontagságait. Az időtállóság tekintetében is az egyik legjobb választásnak számítanak.

Ebben a bejegyzésben ennek a technológiának a jellemzőit és előnyeit gyűjtöttük összeg.

A fém homlokzatburkolat kialakítása

A fém homlokzatburkolatok speciális, hideg hengereléses technológiával nyerik el egyedi alakjukat és veszi fel végleges formáját az adott lemez.

A folyamat viszonylag egyszerűen végrehajtható a megfelelő célszerszámok segítségével, legyen szó akár kisebb vagy nagyobb szériáról. Ennek köszönhető, hogy a homlokzatburkolat egyedi előállítása sem állítja kifizethetetlen költségek elé a megrendelőt. Kimondottan gazdaságos választás, a fémlemezeket rendkívül hatékonyan fel lehet szerelni, amely tovább növeli a remek ár - érték arányát.

A burkolat felszerelése

A homlokzatburkolat felszerelése a lemezek sokoldalúsága miatt függőlegesen, vízszintesen vagy ferdén is történhet. Az elemek rögzítő pontjai előre perforálásra kerültek, amelyek lehetővé teszik a hosszirányú dilatációt.

A burkolat felszerelése egyaránt történhet rejtett vagy látszó rögzítőelemekkel, a megfelelő statikai teherbírású tartóvázra szerelve. Amennyiben valamilyen extra elemet kell elhelyezni a homlokzaton vagy a falon, a fémlemezen rugalmasan alakíthatók és vághatók, így ki lehet hagyni a burkolásból a megfelelő méretű helyet.

Ráadásul az így létrejövő rés nem lesz csúnya, hanem szépen belesimul a felhelyezett panelek sorába. A külső falburkolat akkor is ideális választás, ha a homlokzaton vagy a falon olyan kiállódolgok vannak, mint a:
családi és társasházak homlokzata, pillérek, ablakok
féltetők mennyezete, oromdeszkák, belső burkolatok
ajtók, garázsajtók, fülkék, kerítések

A könnyebb felhasználás miatt a kivitelezési ár nem szalad el, hanem a megadott keretek között tartható.

A homlokzatburkolat jellemzői

A modern gyártási technológiának köszönhetően egyéni fedőszélességgel és teljes szélességgel lehet tervezni, a fém homlokzatburkolatok így minden korábbinál szabadabban építhetők fel. A lemezek maximális hossza 8 méter, míg vastagságuk 0,5 és 0,7 milliméter között alakul. A fémburkolat profilmagassága 25 milliméter.

Fém homlokzatburkolatok különféle színekben

A fém homlokzatburkolat alumíniumlemez elemei a legváltozatosabb színekben érhetők el. Köztük olyanokkal, mint:
matt struktúrált és fényes bevonattal
ezüst, grafitszürke, antracit, téglavörös, mogyoróbarna, rézvörös, antracitszürke, barna, antracitmetál, csontfehér, világosszürke, sötétzöld, középkék és grafitszürke

A megrendelőnek tehát nincs más dolga, mint kiválasztani a neki legjobban tetsző homlokzatburkolat színváltozatot a rendelkezésre álló lehetőségek közül. Ezzel a színbőséggel korábban soha nem látott egyediséget lehet adni az unalmas szürke szín helyett, és nem kell lemondani a kedvező ár miatt a minőségről és a kreatív építészetről sem.

Könnyű és gyorsan szerelhető fém homlokzatburkolat

Az ilyen típusú homlokzatburkolat fő előnye, hogy súlya könnyű, valamint összehasonlítva más burkolati megoldásokkal, gyorsabban is szerelhető. A felületkezeléssel már nem kell a felszerelés helyszínén foglalkozni, mivel ez már a gyártáskor megtörténik.

A jó minőségű felületkezelés gondoskodik arról, hogy a lemez elemek sokáig bírják az időjárást, ideértve a téli hideget, az őszi esőket, vagy a napfény károsító UV sugárzását is.

Esztétikus és letisztult kinézet

A függőlegesen, vízszintesen vagy keresztirányban felszerelt homlokzatburkolat panelek esztétikus és letisztult kinézetet biztosítanak az épületeknek, amelyek a felhasznált anyagok kiváló minőségéről is árulkodnak. Az egységesnek ható felületet nem törik meg oda nem illő élek vagy elemek, így kiválóan illeszkednek akármilyen típusú épületek közé.

Ha pedig több épület is ugyanazzal a homlokzatburkolati megoldással kerül fedésre, akkor az egész telepnek vagy komplexumnak magas nívójú megjelenést biztosít. Mivel a technológia már kiforrott, és folyamatosan elérhető, így az sem jelent problémát, ha később újabb és újabb épületekre kerülnek fém homlokzatburkolatok. Akár évek múltán sem fognak kilógni a korábban felhúzott épületek egységességéből.

Új épületekhez és felújításhoz is ideális

Ez az egyedi falburkolati megoldás kiváló új épületekhez vagy felújításokhoz is. Legyen szó homlokzatról vagy bármelyik falról, a fém homlokzatburkolat felhasználásával az építkezés felgyorsítható és korábban használatba vehető a frissen burkolt terület. Felújításnál pedig nem esik ki hosszú időre a termelésből az adott hely, így gyakran akkor is ezt a technológiát választják a megrendelők, ha korábban másféle fedést használtak.

A fémburkolat nem akadályozza meg az ereszcsatorna felszerelését, vagy ha felújításról van szó, akkor a már meglévő csatornarendszer sem akadálya a burkolás elvégzésének. A fém homlokzatburkolat és falburkolat tehát egy olyan időtálló megoldás, mely nem csak gond nélkül vészeli át a természeti hatásokat, de évtizedekig esztétikusan néz ki.
Impresszum