Legelterjedtebb rétegrendek

A héjazatunk egyik legfontosabb eleme a tetőfólia. Ebben a bejegyzésben megtudhatod, milyen szerepet tölt be az építményed tetején és azt, hogy mikre kell odafigyelned a vásárlásakor. Igaz, a leglátványosabb eleme a héjazatunknak a külső fedés, azonban a cserép vagy lemezburkolat alatt eléggé komplex szerkezet lapul. Lássuk is az egyik legfontosabb elemét..

A másodlagos tetőnk?

A tetőfólia úgymond másodlagos tető szerepét tölti be. Gondoljunk bele, milyen mennyiségű csapadék érheti olykor a héjazatunkat. Bár a cserepeslemezünk, síklemezünk, esetleg sima cserepünk a héjazaton eléggé vízzáróak, azonban a csapóeső, porhó képes bejutni a szellőzőkön, illesztések közt, hézagokon. Így be is láttuk, hogy a tetőfóliának igen nagy szerepe van. Ezeket az eltévedt nedvességeket könnyedén kivezeti a héjazatunkból anélkül, hogy az alsóbb elemeket nedvesség érné. Fontos itt megemlíteni az egy- és kétszeresen átszellőzött tetőket. Ha ezt nem olvastad volna, akkor itt az idő!

Ausztriában az érvényes szabvány szerint 140g/m2 súlynál alacsonyabb fólia nem alkalmazható.

Magyarországon ezt az ÉMSZ szabályozza, de az itt kapható fóliák nagy része nem felel meg ezeknek az irányelveknek.

Párazáró vagy páraáteresztő?

Egyszeres vagy kétszeres átszellőztetés?

Legfontosabb közös jellemző az átszellőztetés és a belső oldali megfelelő párazárás. Elengedhetetlen!

Egyszeres átszellőztetés esetében páraáteresztő fólia ajánlott. Ebben az esetben a szigetelés és a fólia közt nincs rés. A belülről érkező pára a fólián átmegy viszont a fentről érkező nedvességet zárja. Ez a szerepe a páraáteresztő fóliának tetönkben. Emellett fontos a légrés megfelelő méretezése, be és kiszellőztetés esetén is.

Kétszeres átszellőztetésnél szigetelés feletti párazáró fóliát érdemes használni majd ismét egyszeresen  átszellőztetett rétegrend következik. Ebben az esetben nem érhet össze az alsó párazáró fólia és a szigetelés, köztük is kapunk egy légrést ami a téli időszakban kicsapódó párát a légrésben lévő huzat leszárítja . A belső légrés a belülről érkező párát tudja elszállítani, a külső légrés pedig a kívülről érkezőt.

Példák

  • Magasabb hőterhelésnek kitett tetők esetében nagy hőállóságú fóliát használjunk.
  • Beépített tetőtér nélkül a csapóeső és porhó védelmére akár párazáró tetőfólia is alkalmas lehet, azonban ha később beépítésre kerül a padlástér, akkor az egész tetőfóliát cserélhetjük.
  • Beépített tetőtér esetében páraáteresztő fóliát használjunk.
  • Alacsony hajlásszögű tetők esetében ajánlott, de a magasabb hajlásszögű tetők esetén sem érdemes elhanyagolni a fóliánk összeragasztását.

Mire figyeljek?

  • víz- és párazáróság
  • átszellőztetés
  • hővédelem
  • időtállóság

Hol találok minőséget?

A Lindab termékei ebben az esetben is minőséginek számítanak, de rajtuk kívül a webáruházunkban is megtalálhatod a megfelelő minőséget a megfelelő áron. Sőt, most a páraáteresztő tetőfóliákat nagyker áron megkaphatod nálunk. A tetőfóliákon hívül nagyon sok kiegészítőt is megtalálsz, amivel hatékonyabb, precízebb lesz a munkavégzés.