Lássunk tisztán a hófogókkal kapcsolatban

Sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy plusz kiadás, ami teljesen felesleges. Nem! Ezt felejtsd is el. Sokak szerint csak csúfít az összképen, ezért nem helyezik fel. De ebben a bejegyzésben számos lehetőséget, formát be fogok mutatni, illetve azt is elmondom, miért is olyan fontos és szükséges elem ez a héjazatunkon, miért kell a hófogó tetőre.

Hófogó nélkül a tető télen balesetveszélyessé válhat. A lehulló és felhalmozódott hó az olvadás folyamán, hófogók, hiányában lecsúszik a tetőről, és ezzel számos baleset és veszélyhelyzet alakulhat ki. De persze nem csak ez lehet a probléma. Az így lecsúszott hó eldeformálhatja, leszakíthatja az ereszcsatornát. Ezen felül a fagyos időszak beköszöntével, illetve a hirtelen olvadáskor jégdugó képződhet, ami a lefolyócső teljes tönkremeneteléhez vezethet.

Én alapvetően minden tetőtípus esetében ajánlom a hófogó használatát. Azonban például a mediterrán kolostor cserepek a kis hajlásszögű tetőkön, illetve a kő granulátummal szórt cserepek jól felfogják a hótömeget, így esetükben talán nem kell használni…

Hófogó kampó/ hóvágó

A feladatuk egyértelműen a lehető leghosszabb ideig a héjazaton tartani a hótömeget. Esetenként az elinduló hótömeget kisebb darabokra „vágja” szét, ami így már szintén nem okoz proglémát. Ez a legelterjedtebb hófogó hazánkban, azonban sokan egy többletfunkciót is tulajdonítanak ennek az elemnek. Ezt most itt leszögezném: Ne mászkáljunk rajta!! Sokan ráállnak és azon sétálnak a héjazaton, de nem erre a célra találták ki.. Baleset- és életveszélyes lehet..

Rácstartó rendszer

Ez már egy „kissé” komolyabb elem, sokan valószínűleg nem szívesen rakják fel a saját házukra. Ebből kifolyólag leginkább középületeken találjuk meg ezeket, illetve olyan helyeken ahol ezt a törvény előírja. Feladata a hótömeg teljes mértékű megállítása egészen az olvadásig.

Hófogó rönk

Hogy micsoda? Tegyek egy rönköt a tetőre? Igen egyébként, röviden erről lenne szó. Hazánkban nem valami elterjedt megoldás. Elhelyezik a rönktartó horgokat, majd a téli időszakban a kb 15 cm átmérőjű farönköket felhelyezik rájuk. Bizonyos háztípusoknál nagyon egyedi, különleges stílusirányzatot lehet vele megragadni.

Csöves hófogó

Ez igazából az előbb említett két típus ötvözete, amit szívesen is teszünk fel otthonra. Általában 2, vagy 3 sor csövet helyeznek el egymás alá, ez fogja fel a hótömeget. Lemeztetőknél elterjedtebb, modern, minimalista típusú irányzatot lehet vele megcélozni.

Hófogó termékpalettánk itt megtekinthető.