Horganylemez, hitek és tévhitek

Hitek és tévhitek

Mi is az a HORGANY? Nem más, mint cink. Így egyből össze is raktuk, hogy a horganylemez egyenesen cinkből készül. Na de mi a helyzet a horganyzott lemezzel? Sokan azt hiszik, hogy ez a két lemeztípus egy és ugyanaz, azonban ez téves. A horganylemezt teljes mértékben cinkből, netán kisebb mértékű ötvözetet is használnak hozzá. Ezzel szemben a horganyzott lemez alapja legtöbbször acél-, illetve vaslemez, amit cinkbevonattal látnak el, a tartósság növelése miatt.

Miért a cink?

Mint azt megismerhettük, készíthetünk belőle lemezeket, így ereszcsatornákat, párkányokat és díszeket, trapézlemezt. Ezen felül el is láthatjuk a másfajta anyagunkat cinkbevonattal, mellyel növelhetjük élettartamát. De miért ilyen elterjedt? Miért tartós? Egy 78% cink és 22% alumínium tartalmú ötvözet csaknem olyan erős, mint az acél, és olyan jól önthető, mint egy műanyag. A legnagyobb előnye, hogy nem rozsdásodik. Az élettartama 40-50 év. Környezetünket nem károsítja, újra hasznosítható. Tartóssága miatt nem igényel drága karbantartást.
Ha nedvesség éri a horgany felületét, olyan oxidréteg keletkezik, amely vízben nem oldódik, így a további oxidációtól védi az anyagot. Ráadásul a horganylemez egyenletes felületű. Ezek a okai, hogy a horganyt is felhasználják lemezek készítésére, bevonására.

Milyen trapézlemezt válassz? Kattints ide. Lemez színekért pedig ide

Ötvözetek

  • A cink – alumínium ötvözetek jó szilárdságú és jól önthető anyagok, de öregedésre hajlamosak.
  • A cink- alumínium-réz ötvözetek öregedési hajlama kisebb, a drágább rézötvözetek helyettesítésére alkalmasak.
  • A RHEINZINK 99,995%-ban tiszta cink amihez kis mennyiségű titán, réz hozzáadásának köszönhetően a bádogos ipar legminőségibb alapanyagát adja a szakembereknek !

Márkák

A vmzinc, elzinc és a nedzink is nagyon elterjedtek, régen megtalálhatóak a piacon. Azonban a legminőségibb elemeket a RHEINZINK gyártja.
„45 évvel ezelőtt a RHEINZINK, mint Európa első építőanyag cink gyártója és feldolgozója, leváltotta a hagyományos pakett-hengerlési gyártási folyamatot egy teljesen új technológiára, a széles-szalag öntési és hengerlési eljárásra. E gyártási eljárás óta számos olyan fejlesztést tudhat a cég maga mögött, ami világon egyedülálló. Ilyen például az előpatinásított felület szabadalmaztatott gyártása, amelynek során az anyag a gyárból kikerülve azonnal olyan elegáns patinás felületet nyújt, ami a natúr felületen csak hosszú idő után képződne a légköri hatásokra. A versenytársak jövőbeni fejlesztéseinek irányát is kijelölte a RHEINZINK, hiszen a legújabb négy termékcsoport bevezetésével ismét kiszélesítette a termékválasztékot: PATINA-LINE, PROTECT LINE, COLOR LINE és INTERIEUR LINE. Ezzel nem csak nagyon magas színvonalú termékeket biztosít a piacon, hanem a felhasználók igényeit is kielégíti maximális szinten. Egyszerűen megvalósítjuk a cég filozófiáját: ALWAYS BETTER, azaz mindig jobbat, mindig jobban.”

Szakembert keresel? Így válaszd ki a megfelelőt!