Hagyományos homlokzatok

Síklemezekből változatos, esztétikus, időtálló és karbantartást szinte nem is igénylő homlokzatburkolatok alakíthatók ki. A talán leginkább elterjedt a derékszögű állókorcos rendszer. További alternatívákra kiváló lehetőség:

  • kettős állókorcos rendszer
  • lécbetétes rendszer
  • kombinált fedésű rendszer

Technika

Maga a technika megszokott, alapvetően megegyező a tetőfedési munkálatokkal, azonban a homlokzat esetében fokozott esztétikai igénnyel találkozhatunk, így a tervezés és a kivitelezés során is fokozott körültekintéssel kell eljárni. Igaz, mi a héjazatok esetében sem engedünk meg semmifajta hibalehetőséget. A lemezek hosszirányú korcolását végezhetjük előprofilozó vagy élhajlító gépen. Az utóbbi használata esetén elkerülhetők az alakítási deformációk. Javasolt a táblalemez, vagy a max. 3- 5 m szalaghossz alkalmazása. Ügyelnünk kell továbbá, hogy felhelyezésnél, a lemezkapcsolatoknál ne gátoljuk a sávok szabad mozgását. Fix rögzítéssel csak 1,0 m-nél rövidebb elemeket lehet, ennél hosszabb elemeknél csúszóférceket kell alkalmazni. A szalagok rögzítése a lemezsávok felső szakaszán, illetve a keresztirányú kapcsolatok alatt történik állófércekkel. A derékszögű állókorcok zárását a megszokottnál kevésbé feszesen végezzük, ami lehetővé teszi a táblák könnyebb hőmozgását.

A hullámosodás és horpadásmentes felületek kialakítása megfelelő gyártási technológia, szalagszélesség, korckiosztás és csomóponti részletek megválasztásával érhető el. A derékszögkorc, vagy lécbetét kiosztását a felületen lévő áttörések és nyílászárók keretezésével összhangban kell kialakítani. A burkolati terveken előre meg kell határozni a létrák, árnyékolók és egyéb homlokzatra kerülő tárgyak elhelyezkedését is.

Kialakítás

Szellőzést biztosító kialakítás estében ügyelnünk kell arra, hogy az esővíz és a porhó ne tudjon bejutni a külső felület mögé. A lábazati csomópont helyes kivitelezése során a homlokzat burkolatának biztosítania kell a szabad hőmozgást és a szellőző légtér megfelelő bemeneti nyílását.

Kisebb épületeknél ha te szeretnéd végezni a munkát, a webáruházunkban minden eszközt megtalálsz. De legyen szó akár kisebb, akár nagyobb épületekről, ránk számíthatsz. Közös szín- és anyagválasztást követően nincs is más dolgot, csak pár nap múlva csodálni az egyedi homlokzatodat.