6+1 ok a lemeztető mellett

Nagyon sok bejegyzésben olvashattál már a lemeztető, lemezfedés előnyeiről. Esetleg a tetőlemez, cserepeslemez bemutatásáról. Azonban most a legfontosabb előnyöket próbáltam meg neked összeszedni, hogy egy helyen is átlásd, miért is éri meg lemeztetőt vásárolni.

1. Nem zajos!!

Ezt így az elején szeretném leszögezni. Ez egy hatalmas tévhit, ami a legtöbb embert távol tartja ettől a csodálatos alapanyagtól. Persze, bizonyos esetekben, ha golflabdányi jégeső esik, hangos ez a típusú tetőfedés, illetve akkor ha nincs jól leszigetelve. A lemeztető megfelelő szigeteléssel és megfelelő tetőfóliával a zajhatás különbsége nem is észrevehető egy betoncseréphez képest.

2. Könnyű, de erős

Egy sima cserépfedéshez képest jelentősen alacsonyabb a lemeztető súlya, max. 3-5 kg-ot nyomnak egy nm-en, így maga a tetőszerkezet is olcsóbban kivitelezhető. Na de persze nem azt mondom, hogy ki lehet belőle spórolni az anyagot, de nem kell annyi terhet elbírnia. Itt szokott következni a másik kérdés: De hát ha a lemeztető könnyű, akkor gyenge is nem? Hát nem! Jó minőségben és minőségi alapanyagból, így igen nagy teherbírást tudunk elérni.

3. Időtálló

Persze egy hagyományos cserép is elég sokáig bírja, így nem ez az elsődleges ok, amiért a lemezfedést választjuk. Rengeteg olyan előnye van lemez tető versenytársaihoz képest, amiért ezt a pontot akár el is hanyagolhatnánk, de természetesen nem tesszük.. Fontos kiemelni, hogy ezek az anyagok akár 50 évet is túlélnek a héjazatunkon, karbantartást szinte nem is igényel. Miért? Mert tiszta marad..

4. Tiszta marad

Mivel a lemeztető felülete sima, egyenletes, így a moha kevésbé képes megtapadni rajta.. Vagyis egyáltalán nem képes, mert az eső azonnal lemosná. Ezen felül a hótehertől is hamarabb meg tud szabadulni a héjazatunk, hisz erről a felületről könnyebben „lecsúszik”. Emellett viszont figyelmet kell fordítani a hófogásra!

5. Otthonos környezetet nyújt

Ez talán az egyik legfontosabb indok. Sokak szemében a lemez nem pont az otthonos kategóriát jelenti, azonban ha minőségi alapanyagokból gazdálkodunk, legyen szó akár a cserepes lemez, akár a lemeztető fedésről egy varázslatos megjelenést tudunk kölcsönözni otthonunknak, ahova jó hazamenni. Gondolj csak a famintás, márványmintás, vagy akár a kaméleon színű lemezekre, a valódi hatás mellett tényleg nagyon esztétikus anyag. Több színben kaphatóak, amellyel személyre szabhatod otthonod, a tető megjelenését.

6. Modern, egységes felület

Egy egységes, kiváló, modern, minimalista design-t kapunk, ha a lemezfedést választjuk, ez tény, de nézzük is mit értek ez alatt.. Egy alap lemeztetőt mindenképp szükséges bádogozni is, tehát a tetőfedő szakembernek képben kell lennie ezzel. Cserépfedés esetében a vápák elég rendesen meg tudják borítani az összképet. Lemezfedés esetében a színazonos elemekkel egy egységes tetőképet kapunk. Azonban ha épp a különlegesség a cél, akkor sok pici darabból, sréhen, vagy hosszába rakva a lemezeket, más színek belecsempészével nagyon jól meg lehet bontani a nagy, egybefüggő felületeket. Arról nem is beszélve, hogy felszerelése a legtöbb tetőfedő anyaghoz képest milyen gyors.

+1 Nem pala

Az előző bejegyzések közt már olvashattál a palatetőkről és a pala rákkeltő hatásáról. Ha nem hallottál erről, vagy szeretnéd még egyszer átfutni, akkor olvasd el, mi is az a 3 ok, amiért elfelejtettem a palatetőt.