Régiből újat

Cserélni kellene a héjazatot? De mégis hogyan? Lemeztető… de milyen fajta? Hogyan kezdjük? Ugye, mennyi kérdéssel találhatod magad szembe egy tetőfelújítás alkalmával. Kicsit segítek tisztábban látni, hogy könnyedén vedd a következő tetőfelújítás akadályait.

Kötelező felszerelés

  • cseppentőlemez
  • tetőfólia
  • lécezés
  • csavarhasználat
  • megfelelő vágóeszköz

Le a régivel

Az első dolog – persze miután eldöntöttük, hogy felújítjuk a tetönket – az, hogy el kell távolítanunk a régi héjazatunk elemeit. A cseréptetőről leszedjük a cserepeket, majd „el is visszük az útból”. Palatető esetében kötelező bejelentenünk a hatóságok irányába, hiszen ez az anyag rákkeltő, így ennek az eltűntetését jobb szakemberekre bízni. Ha esetleg a lemeztetőnket cserélnénk… nem, azt nem igazán kell. Csakis akkor kell lecserélni a lemeztetőnket ha rossz minőségű elemeket vásároltunk, vagyis nem olvastuk el a korábbi bejegyzést… Illetve még akkor, ha régi lemeztetőnknek lejárt az ideje.

Le a födémig?

Sokak sokszor azért elégszenek meg a roskadozó héjazatukkal, mert azt hiszik, kompletten cserélniük kell a szarufázatot is. Pedig ez nem mindig igaz, hisz egy lemeztető jóval könnyebb, mint egyéb társai, így jóval költséghatékonyabban lehet modernebbé, esztétikusabbá varázsolni az építményeink felső elemét. Fontos, hogy az átvizsgálást szakember végezze. Ha mindent rendben talált, kezdődhet is a munka.

Gyorsan, az eső előtt

  • Az első elvégzendő munka, a cseppentőlemez elhelyezése a szarufázatra.
  • Ezt követően rögzíthetjük a tetőfóliánkat. Itt ügyelnünk kell, hogy a tetőfólia minimum 160g/m2 súlyú legyen. Különösen ügyeljünk a hőállóságára is.
  • Ha ezzel is végeztünk, vagy végeztek a szakembereink, jöhet a lécezés. Itt minimum 3×5 cm-es léceket kell használnunk. De használjunk 5×5 cm-es ellenlécet (hosszabb tetősík esetén még nagyobbra lesz szükségünk, a megfelelő szellőzés érdekében) majd párhuzamosan az ereszvonallal 3x5cm -es tetőléc(bramacléc). Ha Lindab cserepeslemez használata mellett döntünk(LINDAB LPA, LPA-L) , ügyelnünk kell rá, hogy minden hullám alá kerüljön léc, ez azt jelenti, hogy 40 cm-enként kell elhelyeznünk a léceket.

Ezután minden készen áll a lemezek elhelyezésére. A legfontosabb a minőségválasztás, de erről már írtam korábban nektek. Miután kiválasztottuk a megfelelő típust, kezdődhet a felrakása. Ügyeljünk rá, hogy a lemez mindenhol belelógjon csatornába, minimum 6-8 cm-t. A kezdő és szélső sorokat minden sorban rögzítenünk kell, a legjobb erre 3,5cm hosszú gumialátétes facsavarok használata, általában 6db fa és 2db lemezcsavart kell használnunk egy négyzetméter lemez esetében. Az elemek vágásával remélhetőleg mindenki tisztábban lát, ez azért fontos, hogy a héjazatunk minden egyes részlete a lehető legtökéletesebb legyen.

Honnan?

A Lindabnál minden hónapban szín akciót tartanak a cserepeslemezeknél, így jó minőségű alapanyagokat foghatunk ki jó áron. A webáruházunkban minden egyéb kelléket megtalálsz, ami szükséges egy héjazatcseréhez. Előző bejegyzésemben írtam, a szellőztetés fontosságáról is. Ne felejtsük el ezt sem, nézd is meg, milyen lehetőségeid vannak.