Lakásfelújítási támogatás 2021

Információk a lakásfelújítási támogatás 2021-ről és CSOK-ról

 

2020. október közepén jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy 2021. január 1-jétől otthonfelújítási programot indít a kormány, amelyhez nem szükséges felvenni a CSOK-ot (Családi Otthonteremtési Kedvezmény)

A lakásfelújítási támogatás igénybevétele a nevelt gyermek(ek) életkorához lesz kötve, de azoknál a családoknál, ahol a szülők GYOD támogatást kapnak és együtt élnek a gyermekükkel, valószínűleg ebben az esetben nem lesz az előbbihez hasonló életkori határ.

A legalább egy gyermeket nevelő családok esetében a költségek felét állja a kormány, legfeljebb 3 millió forintig, amelyet anyagköltségekre és munkaköltségekre is igénybe vehetnek a családok. A támogatás összege 2022 december 31-ig igényelhető.

Új lehetőség, hogy a többgenerációs otthonok létrehozása vagy felújítása esetén a gyermekvállalás előtt álló, vagy már gyermeke(ke)t nevelő fiatal szülők akár 10 millió forintos támogatást is igényelhetnek.

Újítás ráadásként, hogy most már a a CSOK-ot is lehet családi házak tetőtér-beépítéséhez igényelni, akár a maximális összeget is. Fontos újítás az is, hogy 2021. január 1-jétől teljesen illetékmentes lesz azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak új vagy használt ingatlant.

 

Jól jön ez az építőiparnak és a családoknak is

 

A jelenlegi világhelyzetet az építőipar is megérezte, hiszen körülbelül 25%-kal kevesebb megrendelés érkezett feléjük az elmúlt hónapok során. Az év első felében rengetegen visszamondták a megrendeléseket, illetve a már meglévő építési munkálatok is csúsztak vagy ahol lehetett, elhalasztották későbbi időpontra a teljesítési vagy átadási dátumot.

Ezt persze az olyan vállalkozások, ahol csak profi szakemberek dolgoznak, nem nagyon érezték meg, hiszen ott eddig is sok volt a munka, és most is az, pláne az év második felétől, szinte alig lehet a végét látni a rengeteg megrendelésnek.

Ez az új lakásfelújítási támogatás kedvez a családoknak és a szakembereknek is, hiszen az elmúlt időszak sokak számára volt megterhelő, de szerencsére egy kis segítséggel most rengetegen kezdhetik el renoválni az ingatlanukat, hogy jobb körülmények között tudják indítani a 2021-es évet.

 

A támogatás vonatkozik az alapanyagokra és a munkaköltségekre is

 

Mi, a bádogos szakma képviselői nagyon örülünk ennek a tervezetnek, hiszen ha az ügyfél például cserepeslemezt, előkorcolt lemezfedést, sávos homlokzatburkolatot vagy egyedi készítésű lemez kerítés elemeket kér, akkor ezeknek az árát 3 millió forint értékben vissza tudja téríteni neki a kormány, mert a támogatást fel lehet használni az építkezéshez szükséges alapanyagokra is.

 

Persze ezek az alapanyagok nem kerülnek fel a tetőre vagy a kerítésre csak úgy varázslatos módon

 

Szorgos munkások kellenek hozzá, akiknek a munkaköltségeit is el lehet így számolni. Ha még belefér ez a maximum 3 millió forintos keretbe, akkor szinte alig éri valamilyen költség az ügyfeleket ebben az esetben.

CSOK felvétele esetén pedig a 10 millió forint támogatást minőségi tetőszerkezeti felújításra és a beltér megfelelő kialakítására lehet felhasználni, amely óriási segítség azoknak a fiatal szülőknek, akik egy többgenerációs családi házat szeretnének még otthonosabbá tenni, vagy egy használt ingatlant szeretnének felújítani, beleértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, valamint az azzal kapcsolatos tervezési építési szerelési munkálatokat.

 

Érdemes időben lépni

 

Hozzánk már most érkeznek megrendelések, amelyek kivitelezését jövőre kérik az ügyfeleink, hogy maximálisan ki tudják használni a lakásfelújítási támogatást.

Van, aki új ereszcsatornát kér, van, aki a tetőszerkezetet szeretné felújítani, s van aki például modernebb kivitelezésű lemez falburkolatot szeretne, hogy jobb legyen a ház szigetelése, illetve dekor burkolat esetén pedig a megjelenése is.

Érdemes emiatt idejében leadni a felújítással kapcsolatos anyagok és a hozzájuk köthető kivitelezési szolgáltatások megrendelését, hogy időben elkészüljenek az egyedi tetőszerkezeti elemek, burkolatok, cserepeslemezek vagy kerítés elemek.

Így a következő hónapokban már el is kezdhetőek a munkálatok, hogy minél hamarabb végezni tudjunk a felújítással, hogy a fiatal családosok rövid időn belül tudják élvezni az új és modern, illetve nagyobb és szellősebb életteret.

Vállalkozásoknak pedig a telephelyfejlesztési pályázat nyújthat remek lehetőséget, amelyről itt olvashatsz.

 

 

Cikkünk csak tájékoztató jellegű, pontos információkért érdeklődj a bankodnál!

A Közlönyt itt találod. (letölthető)