Acélhiány van egész Európában – de nem nálunk!

Az acél immáron több mint egy éve hiánycikk a világ nagy részén, és az EU-ban hiány várható még 2021 egészében is. Az európai acélpiacon tapasztalható kínálathiány, amely 2020 vége óta felfelé hajtja a hazai árakat, legalább az idei év végéig fennmarad.

Az építőipari cégeknek fel kell készletezniük a projektekhez szükséges kritikus anyagok, például fűrészáru és acél készletét az év második felében, mivel a szakértők előrejelzése szerint a hiány továbbra is sújtani fogja az építőipart.

 

A pandémia alaposan betett az acélgyártásnak is

acélhiány-3

A készacél-forgalmazók immáron több mint egy éve csak nehezen tudják beszerezni a szükséges készacél-mennyiséget akár a hazai, akár a tengerentúli beszállítóktól, és nem igazán számítanak arra, hogy a helyzet egyhamar javulni fog.

Azonban a Kéri Bádog készült erre az eshetőségre és még idejekorán feltöltöttük az acél készleteinket, így nálunk bármikor talál elegendő nyersanyagot!

A járvány tavaly tavasszal térdre kényszerítette az amerikai és európai acélipart

A gyártókat a termelés leállítására kényszerítette, miközben az egyes országok a gazdaság összeomlását akarták megelőzni.

A fellendülés megindulásával azonban a gyárak csak lassan kezdték újraindítani a termelést, ami hatalmas acélhiányt okozott.

Beindult a gazdaság – és az acél és alumínium kínálat nem győzi

Most a gazdaság újraindulása olyan erős növekedést indított el az acél piacán is, hogy egész egyszerűen nem győzik a gyártók.

A koronavírus-járvány miatti tavalyi leállások miatt néhány uniós gyártónak most fel kellett zárkóznia a termelésben, míg másoknak az lemezgyártáshoz szükséges nyersanyagok beszerzésével kell küzdeniük.

Az EU is kavarhat még a helyzeten

Az európai acélvásárlókat az is aggasztja, hogy az idén június 30-án lejáró, számos acél és alumínium termék behozatalára vonatkozó védő intézkedéseket esetleg meghosszabbítják majd döntéshozói szinten, ami kihat az egész EU-ra.

Olyan pletykák keringenek, hogy az Európai Közösség valószínűleg az eredeti hároméves időszakon túl is meghosszabbítja az intézkedéseket – bár elképzelhető, hogy azokat kevésbé korlátozó alternatív intézkedésekkel váltják fel.

Ráadásul az európai hatóságok a felülvizsgálat során bevezethetik a “szén-dioxid-kvótaadó” elemeit, ami megnehezítené az acélimportot.

A helyzet várhatóan hamarosan javulni fog

Várakozásaink szerint a jelenlegi szűkös keresleti és magas árszintű helyzet a 2021-es év második felében csökkenni fog, mivel a felgyűlt keresletet szépen sorra kielégíti majd a felpörgő gyártás, ahogy sorra az összes acélgyártó újra teljes mértékben üzemelni fog.

Mi eközben folyamatosan rendelkezésre állunk ügyfeleink számára, és az áraink is egészen kedvezőek, miközben a világban a rozsdamentes acél havi fémindexe (MMI) 4,3%-kal nőtt csak május során, mivel a rozsdamentes acél iránti kereslet valószínűleg tovább fog nőni az elkövetkező években.

acélhiány

Még most készüljön fel Ön is!

Ráadásul ez csak egy kis szakasz a növekedésben, hiszen az elkövetkező évek során további árdrágulás várható mind az aluminium, mind az acélgyártásban.

Az EU-ban egyre nagyobb a hiány, különösen a horganyzott acél, festett acél és festett alumínium esetében. Piaci források szerint az európai gyártók ismét megemelték a fémlemezek árait, az átfutási idők pedig elérték a 2021-es év végét.

Aligha érdemes tehát arra számítani, hogy az acél ára jelentősen csökkenne a következő időszakban. Ha építkezne és acélra van szüksége, a Kéri Bádog az Ön partnere!