Szellőztess, ha fontos az egészséged

Fontos az egészséged? Szeretnéd, ha sokáig kiszolgálna a tetőszerkezet? Akkor fontos, hogy a héjazat rétegeit, a padlásteret is szellőztetnünk kell. Szellőzés hiányában a dohosodás mellett, hosszabb távon kialakulnak penész, illetve gombatelepek is. Egyéb egészségügyi mellékhatásaik mellett felgyorsítják a tetőszerkezet öregedését, a fa szerkezetek pusztulását egyaránt.

Az átszellőztetés lényege, hogy a friss levegő az eresznél beérkezik a padlástérbe, s általában a gerinc alatt, a szellőzőcserepeken keresztül távozik. Ennek alapján tehát van beszellőzés, illetve kiszellőzés. A tetőgerincen tehát kiszellőző nyílások találhatók, melyeknek szabad keresztmetszete a hozzátartozó tetőfelület legalább 0,05%-a legyen. A légrés magasságának méretezésekor mindenképpen figyelembe kell venni az ellenléceket és szarufákat, amelyek a szellőző teret le fogják szűkíteni, valamint ügyelni kell az egyes szellőzőrácsok szűkítő keresztmetszetére is.

Egyszeres átszellőzés

Az egyszeres átszellőztetés esetén légmozgás csak a fedés és a fólia között van. Itt az alátétfólia alatt nem alakul ki légrés, mert a hőszigetelés a szarufával egy magasságban helyezkedik el. Ebben a légtérben vezetődik el az a nedvesség, amely átjutott a fedésen, illetve az, ami a belső páratartalomból csapódott le. Így a funkciója összetett, a nedvességet kivezeti az eresz irányába, ugyanakkor kiszellőzteti a légteret és padlásteret a gerinc irányába.

Többszörös szellőzés

Ebben az esetben két átszellőztetett légréssel találkozhatunk.  A felső légréssel a fólia és a fedés között, az alsóval a fólia és a hőszigetelés között. Ez esetben a hőszigetelés nem ér fel teljes mértékben a szarufa magasságáig, ezért alakul ki két légrés is. Ebben az esetben a fólia nem páraáteresztő és a felső légrés kapja azt a szerepet, amelyet az egyszeres szellőztetésnél ismertettem. Téli időszakban a lakótér felől érkező nedvesség, pára a hideg fóliához érve lecsapódik. Ekkor kap szerepet az alsó légrés, amely segítségével a huzat leszárítja a párát a felületekről, megakadályozva annak visszacsepegését.

Munkánk során a cserepeslemez szellőző, szellőztetés megtervezése és kivitelezése is külön figyelmet kap. A pontos, jó kivitelezés rendkívül fontos, hiszen egy optimálisan szellőző tetőszerkezettel jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani. A hatékonyan működő tetőszellőző-rendszer ugyanis – magas hőmérsékletnél – elvezeti a héjazat alatt felgyülemlett hőt, alacsony hőmérsékleten pedig megakadályozza az ereszeket eltömítő jégcsapok, fagyások létrejöttét. Az előbbiekben említettem, hogy a szellőztetés által a levegő mindig felfelé, az eresz irányából a gerinc felé távozik. Ezért is fontos, hogy a vízzáró gerincünk közelében szellőzőket helyezzünk el. Számos szellőztetési eszközt találhatsz webáruházunkban a https://keribadogdirect.hu/tetokiegeszito/tetoszellozo oldalon.

Lindab – és megtakarítások

Természetesen nem csak a tetőhéjazatunknak kell megfelelően szellőznie. A lakótér szellőztetése épp oly fontos, hisz a pára itt a lecsapódását követően gyorsabban alakul át penésszé, illetve gombává, ha nem vesszük észre időben. Ebben az esetben az egészség- és szerkezetkárosító hatása mellett az esztétikai megjelenést is le kell küzdenünk. Azonban mindemellett a Lindab által javasolt lakossági hővisszanyerő szellőztetőrendszer nem csupán javítja a beltéri levegő minőségét, de újra felhasználja az épületben keletkezett hő (elektromos berendezések, fűtés stb.) energiáját. A hővisszanyerő szellőztetőrendszer lényege, hogy a kifújt elhasznált levegő átadja a hőjét a beszívott friss levegőnek.

A Lindab lakossági szellőzéstechnikai csomag lényege az energiatakarékos és légtömör Lindab Safe® légcsatornarendszerben rejlik. A Lindab által javasolt megoldásokkal háztartásonként akár 7000 kWh energiát lehet évente megtakarítani. Mindezek mellett a rendszeren keresztül beérkező levegő pollenektől és egyéb káros anyagoktól is mentes. A szellőztetőrendszer kiépítése hosszú távú, biztonságos befektetés, karbantartása pedig egyszerű és nem időigényes. Erről részletesebben a https://www.lindab.hu/inspiracio/legtechnika/lakossagi-szelloztetes/ oldalon olvashatsz és természetesen a termékek nálunk is megvásárolhatók.