Acéllemez és karbantartása

Az acél síklemezfedés nagy hagyományokkal rendelkezik a tetőfedés területén. Már a 19. században ismerték előnyeit, azonban ekkor még a horganyzott acéllemezt, a helyszínen festették. Mára már ezt a folyamatot is a gyártósoron végzik. Mint ahogyan a gyártási technika, az anyagszerkezet is nagy fejlődésen ment keresztül.

Számos indok szól az acél síklemezfedés mellett. Mint a lakóházunknál, az ipari, kereskedelmi épületeknél is fontos a héjazat külső megjelenésén felül a tűzállósága, ellenálló képessége az őt érő hatásokkal szemben. Az síklemez és trapézlemez eleget tesz ezeknek a követelményeknek. Ráadásul egy héjazatelem 100%-ban újrahasznosítható, ami környezetvédelmi szempontból is jelentős.

Karbantartás

Szín

A festett acéllemezek színtartóssága – azaz, hogy a színüket, fényességüket meddig őrzik meg – nagyban függ a földrajzi elhelyezkedéstől. A nap sugárzása, az időjárási körülmények, a tengertől való távolság, mind befolyásolják a festékréteg öregedését. Talán még ezeknél is jobban az alkalmazott festékrészekék és festékrendszer hőállósága határozza meg a fesztékek színtartósságát. Ezt mi is sem felejtjük el, így a legjobb festéktípusokat használjuk a gyártás során. Ha esetlegesen extrém hatásoknak tesszük ki a lemezeket, akkor sem kell megijedni, hogy elveszti esztétikai minőségét. Hiszen ezek a lemezek akár a helyszínen is újrafesthetők, de csak a megfelelő eszközökkel.

Tisztítás

Ehhez a legtöbb esetben elegendő az esővíz, azonban lerakódhatnak olyan szennyeződések is, amelyeket az esővíz nem tud lemosni. Így puha kefével, vízzel, vagy nagy víznyomással évente egyszer célszerű tisztítani a felületet. Nagyobb odafigyelést igényelnek azok a területek, ahova az esővíz nem jut el. Itt a legtöbb esetben mosószeres tisztítást kell végezni. Viszont most ne szaladjon fel mindenki a tetőre lemosni gyorsan, hisz a túlzott mosás többet árthat, mint használ. Oda kell figyelni továbbá a festékrétegre is, ha megkarcolódott, átfestéssel javítható a felület, nem fog rövidülni az élettartama, ha azonnal intézkedünk.

Korrózió

Ebben az esetben kaparással, csiszolással el kell távolítani azokat a bevonati részeket a felületről, ahol látszik, hogy hámlani fog. Ezek a felhólyagosodott, elszíneződött területek. A rozsda homokfújással, vagy reszeléssel távolítható el. Reszeléskor a sérült lemezt egészen az acélmagig meg kell reszelni. Az acélmagot lúgos, zsíros tisztítószerrel célszerű megtisztítani, amit aztán alaposan le kell öblíteni. A megszáradt felületet cink tartalmú alapozóval kell bekenni, végül az anyag saját javítófestékével festhető a lemez.

Természetes, nem szélsőséges időjárási körülmények között a lemez széle mentén nem jelentkezhet korrózió. Ez a jelenség csak különösen agresszív időjárási körülmények között fordulhat elő, ezért ilyen területeken kiemelt figyelmet kell fordítani a lemez kivitelezésénél. Ha a lemez mégis megsérülne, a következő teendők adódnak: Az összes lekopott, vagy rozsdás felületről és a felületek melletti vékony sávról csiszolással vagy reszeléssel el kell távolítani a festékréteget. A felület megtisztításához lúgos, zsíros tisztítószer a legalkalmasabb. A mosószert tiszta vízzel mindig le kell öblíteni. A megszáradt felületet cink tartalmú alapozóval kell bekenni, végül az anyag saját javítófestékével festhető a lemez. Az átlapolásoknál keletkezett szél menti korrózió kijavítása nehézkes lehet az említett eljárással, mivel a lemez alsó oldalához nem lehet hozzáférni, gyakorlatilag a burkolat szétszedése nélkül tisztíthatatlan. Ez elkerülhető az átlapolások, korcok szigetelésével.

A tetők évente kétszeri átvizsgálása, karbantartása pénz és munka megtakarítását jelentheti. Meg kell vizsgálnunk a festékréteg állapotát, a csatornákat, azt hogy tapadt-e meg szennyeződés valahol, illetve ügyelnünk kell a szélek menti korrózióra is. Ezekkel a rövid ellenőrzésekkel fenttartható a lemezfedés hosszú élettartama.